wspieraj.org

8 min czytania

Darowizna dla klubu sportowego a sponsoring

Rodzice pytają, czy mogą odliczyć opłaty za treningi. Lokalna firma chce dołożyć się do nowych strojów, ale „z logo”. Zarząd uczniowskiego klubu zastanawia się, czy w ogóle może przyjmować darowizny. Darowizna dla klubu sportowego rodzi więcej pytań niż darowizna dla fundacji, bo kluby mają różne formy prawne, a pieniądze płyną do nich na kilka sposobów naraz.

Poniżej stan prawny na listopad 2026 r. To nie jest porada podatkowa: rozstrzygnięcie zależy od formy klubu i konkretnej umowy, a w razie wątpliwości warto zapytać doradcę podatkowego albo Krajową Informację Skarbową.

Czy darowiznę dla klubu sportowego można odliczyć?

Tak, jeśli klub jest organizacją pozarządową, prowadzi działalność pożytku publicznego w sferze „wspierania i upowszechniania kultury fizycznej”, a pieniądze trafiają na jego rachunek. Osoba prywatna odliczy do 6% dochodu, firma na CIT do 10%. Nie da się odliczyć jako darowizny opłaty za treningi, składki członkowskiej ani wpłaty w zamian za reklamę.

Sfera kultury fizycznej to art. 4 ust. 1 pkt 17 ustawy o działalności pożytku publicznego, a odliczenie — art. 26 ust. 1 pkt 9 lit. a ustawy o PIT i art. 18 ust. 1 pkt 1 ustawy o CIT. Status OPP nie jest warunkiem.

Jaki to klub: KRS, ewidencja starosty, spółka

Ustawa o sporcie mówi krótko: „Klub sportowy działa jako osoba prawna” (art. 3 ust. 2). Ta osoba prawna może mieć różną formę:

Forma klubu Gdzie zarejestrowany Czy może prowadzić działalność pożytku publicznego
stowarzyszenie z działalnością gospodarczą albo które wybrało KRS KRS tak, jako organizacja pozarządowa
uczniowski klub sportowy (UKS) ewidencja starosty (art. 4 ust. 4) tak, jako organizacja pozarządowa
klub-stowarzyszenie bez działalności gospodarczej ewidencja starosty (art. 4 ust. 7) tak, jako organizacja pozarządowa
spółka akcyjna albo z o.o. KRS tylko spółka non-profit z art. 3 ust. 3 pkt 4 ustawy o pożytku

Od 13 lipca 2025 r. uczniowski klub sportowy i klub z ewidencji starosty mogą wpisać się do KRS (art. 4a ustawy o sporcie). Po wpisie starosta wykreśla klub z ewidencji, a klub zachowuje dotychczasowe prawa i obowiązki. Dla darczyńcy forma rejestracji nie zmienia zasad odliczenia, ale ma znaczenie przy wyborze narzędzi i przy weryfikacji klubu przez banki czy operatorów płatności.

Spółka sportowa, która dzieli zysk między wspólników, nie jest organizacją z art. 3 ust. 2 i 3 ustawy o pożytku (działa dla zysku), więc darowizna dla niej nie daje odliczenia.

Opłata za treningi to nie darowizna

Darowizna jest bezpłatna — darczyńca nie dostaje nic w zamian (art. 888 § 1 Kodeksu cywilnego). Opłata za treningi, obóz albo licencję to zapłata za usługę, a składka członkowska to obowiązek członka. Żadna z nich nie jest darowizną, nawet jeśli klub nazwie ją „dobrowolną”.

Wynikają z tego dwie praktyczne zasady:

Rodzic może natomiast przekazać klubowi zwykłą darowiznę — np. na sprzęt dla całej drużyny — niezależnie od opłat, o ile nie jest ona warunkiem udziału dziecka w zajęciach ani nie zastępuje opłaty. Wtedy liczą się ogólne zasady odliczenia darowizny w PIT.

Darowizna czy sponsoring

Firma chce Co to jest Co dla firmy
wesprzeć klub bez warunków darowizna odliczenie do 10% dochodu (CIT) albo 6% (PIT)
logo na koszulkach, banerze, stronie sponsoring, czyli usługa reklamowa koszt uzyskania przychodu; przy finansowaniu klubu możliwa ulga sponsoringowa
podziękowanie na stronie z inicjatywy klubu zwykle nadal darowizna jak wyżej

Przy sponsoringu dochodzi ulga sponsoringowa: firma może dodatkowo odliczyć 50% kosztów poniesionych na finansowanie klubu sportowego niedziałającego w celu osiągnięcia zysku, na cele z art. 28 ust. 2 ustawy o sporcie — m.in. szkolenie sportowe, sprzęt, zawody, korzystanie z obiektów, stypendia i wynagrodzenia kadry (art. 18ee ustawy o CIT, art. 26ha ustawy o PIT). Ulga ma własne warunki, a kwalifikację wydatków warto potwierdzić z doradcą.

Klub, który przyjmuje sponsoring, wystawia firmie dokument sprzedaży i musi sprawdzić, czy rozlicza od tej usługi VAT. Więcej o granicy między darowizną a sponsoringiem w tekście o darowiźnie od firmy.

Darowizna na konkretnego zawodnika

Przelew bezpośrednio do zawodnika albo jego rodziców to darowizna dla osoby fizycznej — odliczenia nie ma (art. 26 ust. 5 pkt 1 ustawy o PIT). Jeśli klub zbiera na wyjazd albo sprzęt konkretnego zawodnika, potrzebuje zasad podobnych do subkont w fundacji: kto decyduje o wydatkach, co z nadwyżką i jak uniknąć podwójnego finansowania.

Stypendium sportowe to osobna instytucja (art. 5 ustawy o sporcie) i nie warto jej mieszać ze zbiórką.

Zdjęcia zawodników i ochrona małoletnich

Klub, który prowadzi zajęcia dla dzieci, ma obowiązek wprowadzenia standardów ochrony małoletnich — ustawa wymienia wprost organizatorów działalności sportowej (art. 22b ustawy o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich). Zdjęcie dziecka w zbiórce na sprzęt czy wyjazd wymaga zgody rodziców, gdy dziecko jest głównym motywem zdjęcia — wzór jest w tekście o zgodzie na wizerunek w zbiórce.

1,5% dla klubu sportowego

Klub może otrzymywać 1,5% podatku tylko wtedy, gdy ma status organizacji pożytku publicznego i znajduje się w wykazie uprawnionych na dany rok. Status OPP uzyskuje się zawsze przez wpis w KRS (art. 22 ust. 2 i 3 ustawy o pożytku). Darczyńca może wskazać cel szczegółowy, np. sekcję albo drużynę. Kalendarz kampanii i zasady opisujemy w tekście kampania 1,5% w małej organizacji.

Pytania

Czy rodzic odliczy opłaty za zajęcia sportowe dziecka?

Nie jako darowiznę. Opłata za zajęcia to zapłata za usługę.

Czy firma odliczy darowiznę dla klubu sportowego?

Tak, do 10% dochodu przy CIT, jeśli klub prowadzi działalność pożytku publicznego, a firma nie dostaje nic w zamian. Jeśli w zamian jest reklama, to sponsoring, a nie darowizna.

Czy UKS może przyjmować darowizny?

Tak. Uczniowski klub sportowy działa na zasadach stowarzyszenia i może przyjmować darowizny tak jak inne organizacje pozarządowe.

Czy klub musi wystawić potwierdzenie darowizny?

Przepisy nie nakładają takiego obowiązku, ale przy płatności BLIK-iem albo kartą darczyńca potrzebuje dokumentu od klubu, żeby odliczyć darowiznę. Co powinien zawierać, opisujemy w tekście o potwierdzeniu darowizny do PIT.

Darowizna sprzętu: jakie dokumenty?

Dokument z danymi darczyńcy i wartością darowizny oraz oświadczenie klubu o jej przyjęciu (art. 26 ust. 7 pkt 2 ustawy o PIT). Wystarczy prosta umowa darowizny.

Jak to wygląda we wspieraj.org

Najpierw minus: konto we wspieraj.org zakłada fundacja albo stowarzyszenie wpisane do KRS. Uczniowski klub sportowy albo klub z ewidencji starosty nie założy go, dopóki nie wpisze się do KRS. Formularz służy wyłącznie do darowizn — nie do opłat za treningi i nie do składek — i nie ma pól na nazwę firmy i NIP, więc sponsorzy i firmy powinni płacić przelewem na podstawie umowy. Klub z KRS może za to prowadzić zbiórki na sprzęt, wyjazd albo remont z paskiem postępu i terminem, a darczyńca po wpłacie dostaje mail z potwierdzeniem.


Stan prawny na 3 listopada 2026 r. Artykuł opisuje przepisy ogólnie i nie jest poradą podatkową. Źródła: ustawa o sporcie, art. 3, 4, 4a, 5 i 28; ustawa o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, art. 3 i 4; ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych, art. 26 i 26ha; ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych, art. 18 i 18ee; Kodeks cywilny, art. 888; ustawa o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich, art. 22b.

Zbieraj wpłaty na własnej stronie

Bez prowizji od darowizn. Widget osadzasz u siebie w kilka minut.

Załóż konto organizacji

Czytaj dalej