Czy fundacja płaci podatek od darowizny? Zwykle nie, ale to nie znaczy, że może o nich nie wspominać urzędowi. Darowizna jest przychodem, zwolnienie ma warunki, a do zeznania dochodzą załączniki i obowiązek, o którym wiele organizacji słyszy dopiero od księgowej. Tekst dotyczy też stowarzyszeń, bo zasady są te same, ale nie fundacji rodzinnych, które mają osobne przepisy.
Poniżej stan prawny na listopad 2026 r. To nie jest porada podatkowa: rozstrzygnięcie zależy od statutu i wydatków konkretnej organizacji, więc w razie wątpliwości zapytaj doradcę podatkowego albo Krajową Informację Skarbową.
Czy fundacja płaci podatek od darowizny?
Zwykle nie, ale musi to wykazać. Darowizna jest dla fundacji przychodem podatkowym. Pozostaje zwolniona z CIT w części przeznaczonej na cele statutowe wymienione w ustawie. Fundacja składa zeznanie CIT-8 z załącznikiem CIT-8/O, a gdy darczyńca może odliczyć darowiznę, także CIT-D. Podatku od spadków i darowizn organizacja nie płaci, bo dotyczy on osób fizycznych.
Darowizna to przychód, nie „pieniądze poza podatkami”
Ministerstwo Finansów w poradniku dla fundacji pisze wprost: „Darowizna stanowi dla fundacji przychód podatkowy w całości w momencie otrzymania”. Zwolnienie działa dopiero w kolejnym kroku, zależnie od tego, na co organizacja przeznaczy pieniądze. Tak samo traktuje stowarzyszenia poradnik dla stowarzyszeń.
Dlatego „nie płacimy podatku” nie oznacza „nie składamy zeznania”. MF przypomina, że CIT-8 składa się za każdy rok, także gdy fundacja nie miała przychodów.
Kiedy darowizna jest zwolniona z CIT
Podstawowy przepis to art. 17 ust. 1 pkt 4 ustawy o CIT. Wolne od podatku są dochody podatników:
których celem statutowym jest działalność naukowa, naukowo-techniczna, oświatowa, w tym również polegająca na kształceniu studentów, kulturalna, w zakresie kultury fizycznej i sportu, ochrony środowiska, wspierania inicjatyw społecznych na rzecz budowy dróg i sieci telekomunikacyjnej na wsi oraz zaopatrzenia wsi w wodę, dobroczynności, ochrony zdrowia i pomocy społecznej, rehabilitacji zawodowej i społecznej inwalidów oraz kultu religijnego – w części przeznaczonej na te cele
Wynikają z tego trzy warunki:
- Cel jest w statucie. Nie wystarczy, że fundacja faktycznie tak działa.
- Cel jest na liście z ustawy. Lista jest zamknięta. Ogólne „działanie na rzecz społeczeństwa” może na nią nie trafiać.
- Pieniądze idą na ten cel. Liczy się przeznaczenie i wydatkowanie, a nie samo źródło pieniędzy.
Termin wydania nie gra roli. MF: „Jeżeli przeznaczasz dochody na cele statutowe, możesz je zwolnić, bez względu na termin ich wydatkowania”. Darowizna z grudnia wydana w kolejnym roku nie traci zwolnienia.
Organizacje pożytku publicznego
OPP ma szersze zwolnienie. Art. 17 ust. 1 pkt 6c obejmuje dochody OPP „w części przeznaczonej na działalność statutową, z wyłączeniem działalności gospodarczej”, bez zamkniętej listy celów.
Kiedy zwolnienie nie działa
- Pieniądze idą na cel spoza listy albo spoza statutu. Fundacja traci zwolnienie w tej części. MF wymienia dochody wydatkowane na inne cele niż ustawowe.
- Wydatek służy działalności gospodarczej. Koszty wspólne trzeba przypisać, a część przypadająca na działalność gospodarczą nie korzysta ze zwolnienia.
- Fundacja zadeklarowała cel, a potem zmieniła zdanie. Dochód wydany inaczej niż zadeklarowano wymaga rozliczenia.
Koszty utrzymania organizacji to osobne pytanie. Omawiamy je w tekście czy z darowizn można płacić pensje i czynsz.
CIT-8, CIT-8/O i CIT-D: co składasz
| Formularz | Co to jest | Kiedy |
|---|---|---|
| CIT-8 | roczne zeznanie | zawsze, także bez przychodów |
| CIT-8/O | załącznik z ulgami i dochodami zwolnionymi | gdy wykazujesz dochody przeznaczone na cele statutowe |
| CIT-D | informacja o otrzymanych darowiznach | gdy otrzymasz darowiznę, którą darczyńca może odliczyć |
Termin to koniec trzeciego miesiąca po zakończeniu roku podatkowego (art. 27 ust. 1). Przy roku kalendarzowym zeznanie za 2026 r. składasz do 31 marca 2027 r. Elektronicznie można to zrobić z konta organizacji w e-Urzędzie Skarbowym. Wersja papierowa jest dopuszczalna tylko wtedy, gdy fundacja ma wyłącznie dochody wolne z art. 17 i nie jest płatnikiem PIT.
Co wpisać w CIT-D
CIT-D to „Informacja podatnika podatku dochodowego od osób prawnych o otrzymanych/przekazanych darowiznach”. Podajesz w nim kwotę ogółem otrzymanych darowizn i cel ich przeznaczenia według sfery pożytku publicznego (art. 18 ust. 1e ustawy o CIT).
Danych wszystkich darczyńców nie wpisujesz. Szczegóły podajesz tylko przy darowiznach od osób prawnych, gdy jednorazowa kwota przekracza 15 000 zł albo suma od jednego darczyńcy w roku przekracza 35 000 zł. Darowizny od osób prywatnych wchodzą do kwoty ogółem. Co może odliczyć sama firma, opisujemy w tekście darowizna od firmy: jak poprosić.
Mało znany obowiązek: publikacja informacji o darowiznach
Organizacja, która otrzymuje darowizny podlegające odliczeniu, ma w terminie złożenia zeznania udostępnić te informacje publicznie: „poprzez publikacje w Internecie, środkach masowego przekazu lub wyłożenie dla zainteresowanych w pomieszczeniach ogólnie dostępnych” (art. 18 ust. 1e pkt 2).
Chodzi o kwotę ogółem, cel oraz darowizny od osób prawnych powyżej progów. O publikacji informujesz w zeznaniu (ust. 1ea). Zwolnione są podmioty, których dochód za rok nie przekracza 20 000 zł (ust. 1eb). Dochód to nie to samo co przychód, więc policz to z księgową, zamiast zakładać, że mała organizacja jest zwolniona.
Najprościej dopisać ten fragment na podstronie z dokumentami, obok sprawozdania z działalności.
Podatek od spadków i darowizn
Fundacja ani stowarzyszenie go nie płacą: ustawa o podatku od spadków i darowizn obejmuje „nabycie przez osoby fizyczne” (art. 1 ust. 1). To ważne dla czego innego. Gdy fundacja przekazuje pomoc konkretnej osobie, skutki podatkowe mogą powstać po stronie tej osoby. Opisujemy to w tekście o subkontach w fundacji.
Pytania
Czy mała fundacja bez dochodów musi składać CIT-8?
Tak. MF wskazuje, że zeznanie składa się za każdy rok, także gdy fundacja nie uzyskała przychodów.
Czy trzeba wydać darowiznę w tym samym roku?
Nie. Zwolnienie przysługuje bez względu na termin wydatkowania, o ile dochód jest przeznaczony na cele statutowe i rzeczywiście na nie trafi.
Czy darowizny pieniężne od osób prywatnych wpisuję imiennie w CIT-D?
Nie. Formularz wymaga danych tylko przy darowiznach od osób prawnych powyżej progów. Od osób prywatnych podajesz łączną kwotę.
Czy fundacja płaci VAT od darowizny?
Od samej darowizny pieniężnej nie, bo nie jest zapłatą za towar ani usługę. Inaczej bywa, gdy w zamian coś sprzedajesz: cegiełka, wpisowe, licytacja.
Czy stowarzyszenie rozlicza darowizny tak samo?
Co do zasady tak. Te same przepisy art. 17 i 18 ustawy o CIT dotyczą stowarzyszeń będących podatnikami CIT. Uważaj na cele w statucie i na stowarzyszenia zwykłe, które mają inną formę działania.
Czy CIT-D składa się przy darowiznach, których nikt nie odliczy?
Przepis mówi o darowiznach, o których mowa w art. 18 ust. 1 pkt 1 i 7 ustawy o CIT oraz art. 26 ust. 1 pkt 9 ustawy o PIT. Organizacja nie wie, kto faktycznie skorzysta z odliczenia, a ważne jest, czy darowizna spełnia warunki. W praktyce przy darowiznach na działalność pożytku publicznego przyjmij, że informacja jest potrzebna.
Stan prawny na 2 listopada 2026 r. Artykuł opisuje przepisy ogólnie i nie jest poradą podatkową. Źródła: ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych, art. 17, 18, 27; poradnik MF dla fundacji; formularz CIT-D.




