Organizacja ma listę adresów e-mail — od darczyńców, uczestników wydarzeń, wolontariuszy — i chce wysyłać im newsletter z informacjami i prośbami o wsparcie. Newsletter fundacji jest jednym z najtańszych kanałów kontaktu, ale tylko wtedy, gdy adresy zebrano tak, żeby dało się to obronić. Ten tekst mówi, jak zebrać zgodę, jak ją udokumentować i co zrobić z wypisami.
Poniżej stan prawny na listopad 2026 r. To nie jest porada prawna: przepisy nie rozstrzygają wprost części sytuacji organizacji pozarządowych, co zaznaczamy niżej.
Czy fundacja potrzebuje zgody na newsletter?
Na wiadomości z prośbą o wsparcie najbezpieczniej mieć zgodę. Na potwierdzenie wpłaty zgoda nie jest potrzebna, a na samo podziękowanie zwykle też nie — z prawem darczyńcy do sprzeciwu. Zgodę zbiera się osobnym, niezaznaczonym polem, zapisuje razem z jej treścią i datą, a wypisanie musi być równie proste jak zapis.
Dlaczego „najbezpieczniej”, a nie „zawsze”? Prawo komunikacji elektronicznej wymaga uprzedniej zgody na przesyłanie „informacji handlowej”, „w tym marketingu bezpośredniego” (art. 398 ust. 1 Prawa komunikacji elektronicznej). Czy prośba o darowiznę od fundacji bez działalności gospodarczej jest informacją handlową, przepisy nie mówią wprost. Ten spór opisujemy w tekście o tym, czy w podziękowaniu można prosić o kolejną wpłatę. Skoro nie ma pewności, zgoda jest rozwiązaniem, które działa niezależnie od tego, jak spór się zakończy.
Co wolno wysłać bez zgody
| Wiadomość | Zgoda na newsletter | Uwagi |
|---|---|---|
| potwierdzenie wpłaty, dokument do PIT | nie | to część obsługi darowizny |
| odpowiedź na pytanie darczyńcy | nie | darczyńca sam napisał |
| podziękowanie za wpłatę | zwykle nie | bez prośby o kolejną wpłatę; uszanuj sprzeciw |
| rozliczenie zbiórki do jej darczyńców | ocena niepewna | bezpieczniej z linkiem w podziękowaniu albo na stronie |
| prośba o kolejną wpłatę, kampania, newsletter | tak, najbezpieczniej | informacja o celach i prośba o wsparcie |
Rozliczenie zbiórki to przypadek graniczny: informuje o wykonaniu celu, za który ktoś zapłacił, ale bywa też zachętą do kolejnej wpłaty. Najprościej opublikować je na stronie i wysłać link tym, którzy się zgodzili. Jak przygotować samo rozliczenie, piszemy w tekście o rozliczeniu zbiórki.
Jak zebrać zgodę na newsletter
- Osobne pole, niezaznaczone domyślnie. Zaznaczone z góry pole to nie zgoda.
- Oddzielone od klauzuli informacyjnej. Informacja o przetwarzaniu danych to obowiązek organizacji, a nie zgoda darczyńcy. Różnicę wyjaśniamy w tekście o RODO przy zbieraniu darowizn online.
- Bez warunkowania wpłaty. Darczyńca, który nie zaznaczy zgody, wpłaca tak samo.
- Konkretna treść. Kto będzie pisał, o czym i jakim kanałem — e-mail, SMS, telefon to osobne kanały.
- Zgoda przez podanie adresu. Prawo komunikacji elektronicznej pozwala wyrazić zgodę także przez udostępnienie adresu e-mail „w celu przesyłania informacji handlowej” (art. 398 ust. 2). Formularz zapisu na newsletter działa właśnie tak — pod warunkiem, że jasno mówi, po co jest adres.
- Potwierdzenie zapisu (double opt-in) — mail z linkiem „potwierdź zapis”. Przepisy go nie wymagają, ale chroni przed literówkami w adresie i przed zapisaniem kogoś cudzym adresem.
Jak udokumentować zgodę
Administrator „musi być w stanie wykazać”, że osoba wyraziła zgodę (art. 7 ust. 1 RODO). W praktyce dla każdego adresu zapisz:
- kto — adres e-mail i imię,
- kiedy — data i godzina,
- gdzie — formularz wpłaty, formularz zapisu, lista na wydarzeniu,
- na co — dokładna treść zgody w brzmieniu, jakie widziała osoba.
Ostatni punkt jest najczęściej pomijany. Jeśli po roku zmienisz treść zgody w formularzu, stare zgody nadal odnoszą się do starej treści. Trzymaj kolejne wersje z datami ich obowiązywania.
Wypisanie, sprzeciw i lista wyłączeń
Zgodę można wycofać w dowolnym momencie, a wycofanie „musi być równie łatwe jak jej wyrażenie” (art. 7 ust. 3 RODO). Jeśli dane służą marketingowi bezpośredniemu, osoba może się mu sprzeciwić, a wtedy „danych osobowych nie wolno już przetwarzać do takich celów” (art. 21 ust. 2 i 3 RODO).
W praktyce:
- Link „wypisz się” w każdej wiadomości, działający jednym kliknięciem.
- Odpowiedź „proszę mnie wypisać” traktuj tak samo jak kliknięcie w link.
- Lista wyłączeń — adresy wypisanych osób trzymaj osobno, żeby nie dopisać ich ponownie przy imporcie nowej listy.
- Wypisanie dotyczy kanału, z którego ktoś się wypisał. Potwierdzenia wpłat nadal trzeba wysyłać, jeśli ta osoba znów wpłaci.
Stara lista adresów
Organizacja ma często listę zbieraną latami: z wydarzeń, z wizytówek, z przelewów. Polskie przepisy nie przewidują wyjątku dla osób, które kiedyś były w kontakcie z organizacją — art. 398 Prawa komunikacji elektronicznej mówi o uprzedniej zgodzie. Jeśli nie wiesz, skąd pochodzi adres i na co ta osoba się zgodziła:
- Zbieraj zgodę przy następnym naturalnym kontakcie — przy kolejnej wpłacie, na wydarzeniu, w formularzu zapisu na stronie, do której prowadzisz z mediów społecznościowych.
- Nie wysyłaj na starą listę newslettera ani próśb o wsparcie, dopóki nie masz zgody.
- Mail z samą prośbą o zgodę to ryzyko. Przepisy nie rozstrzygają, czy taka wiadomość sama nie wymaga zgody. Jeśli się na nią decydujesz, wyślij ją raz, bez żadnej treści o wsparciu, i zostaw na liście tylko osoby, które potwierdziły.
Lista będzie krótsza, ale osoby na niej rzeczywiście chcą czytać Twoje wiadomości.
Newsletter fundacji: wzór zgody
Wersja przy formularzu wpłaty:
☐ Chcę dostawać od [nazwa organizacji] wiadomości e-mail o jej działaniach, zbiórkach i możliwościach wsparcia. Mogę się wypisać w każdej chwili linkiem w wiadomości albo pisząc na [e-mail].
Wersja na formularzu zapisu na stronie:
☐ Zapisuję się na newsletter [nazwa organizacji]: [jak często] wiadomość e-mail o tym, co robimy, i prośby o wsparcie. Zgodę mogę wycofać w każdej chwili, klikając „wypisz się” w wiadomości. Informacje o przetwarzaniu danych: [link do polityki prywatności].
Newsletter zwykle traktuje się jako usługę świadczoną drogą elektroniczną, więc organizacja, która go prowadzi, powinna mieć krótki regulamin (art. 8 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną). Inne obowiązki strony opisujemy w tekście o obowiązkach strony internetowej fundacji.
Pytania
Czy mogę pisać do osób, które wpłaciły darowiznę?
Potwierdzenie i podziękowanie — tak. Prośby o kolejne wpłaty i newsletter — najbezpieczniej tylko do osób, które zaznaczyły zgodę.
Czy zgoda z formularza wpłaty wystarczy na newsletter?
Tak, jeśli była osobnym, niezaznaczonym polem o jasnej treści i masz zapis, kto, kiedy i na co się zgodził.
Jak długo przechowywać dowód zgody?
Tak długo, jak wysyłasz wiadomości na jej podstawie, i jeszcze przez czas, w którym ktoś mógłby zakwestionować wysyłkę. Po wypisaniu zostaw adres na liście wyłączeń.
Czy narzędzie do wysyłki newslettera to podmiot przetwarzający?
Tak. Potrzebna jest umowa powierzenia, a jeśli dostawca przechowuje dane poza Europejskim Obszarem Gospodarczym — także podstawa przekazania. Wymień go w polityce prywatności.
Kto nakłada kary?
Za naruszenia RODO — Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Wysyłka informacji handlowej bez zgody narusza też art. 398 Prawa komunikacji elektronicznej i jest czynem nieuczciwej konkurencji (art. 398 ust. 4).
Czy mogę wysłać SMS zamiast maila?
Zasady są te same — art. 398 Prawa komunikacji elektronicznej dotyczy telekomunikacyjnych urządzeń końcowych, w tym telefonów. Zgoda powinna wprost obejmować SMS-y.
Jak to wygląda we wspieraj.org
Piszemy to jako dostawca formularza wpłat. Organizacja może dodać do formularza własną klauzulę zgody marketingowej — pole jest niezaznaczone i nieobowiązkowe, a przy każdej wpłacie zapisujemy treść zgody w brzmieniu, które widział darczyńca. Eksport wpłat do CSV ma kolumnę „Zgoda marketingowa” (tak, nie albo „—”, gdy klauzuli nie było) i datę wpłaty. Minusy: nie wysyłamy newsletterów i nie obsługujemy wypisów — robisz to we własnym narzędziu. Eksport nie zawiera treści zgody, więc kolejne wersje klauzuli z datami zapisuj u siebie. Nie ma też potwierdzenia zapisu mailem.
Stan prawny na 3 listopada 2026 r. Artykuł opisuje przepisy ogólnie i nie jest poradą prawną. Źródła: RODO, art. 6, 7 i 21; Prawo komunikacji elektronicznej, art. 398; ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną, art. 2 i 8.




